NYPD TEST

INTRODUCTION This Test Preparation Kit has been distributed by the NYPD to assist you in preparing for the upcoming New York City Police Officer’s Entrance Exam. This booklet is provided as a review of standard test-taking techniques and questions commonly used in law enforcement civil service examinations. The written examination is multiple choice test and may include questions that require the use of several “ability areas”. This booklet contains definitions and sample questions of these “ability areas”. Included in the instructions are certain time restraints. Be sure and take this practice exam in a test-like setting using only the allotted amount of time. To get ready for the exam, it is suggested that you Take Initiative and Prepare for Success (T.I.P.S.): Mental preparedness is an important quality for any successful police officer, so the next step toward doing well on the exam is to be mentally prepared while you’re taking it. Here are a few tips to help defend yourself against test anxiety and raise your confidence level. • Take the exam one question at a time. • Focus all of your attention on the one question you’ve already read or concerns about what is coming next. • Develop a positive attitude. • Keep reminding yourself that you are prepared. • If you lose concentration, take a few deep breaths and listen to the sound of your breathing. Take 10 seconds or so and picture yourself doing something you enjoy. This is all you should need to relax your brain and be ready to focus again. Practice this technique several times before the day of the exam. • If you freeze and a question stumps you, don’t worry. Mark it and go on to the next question. You can always go back to it. • If you freeze before the exam begins, take some time to look the test over. Read a few questions. Decide which are the easiest and start there. For further information please call (212) RECRUIT or visit our website at http://www.nyc.gov/nypd. TEST PREPARATION KIT Social Security No. _________________________ Room No. _________________________ Seat No. _________________________ Location _________________________ MEMORY & EXAM BOOKLET DO NOT OPEN THIS BOOKLET UNTIL THE SIGNAL IS GIVEN! Write your Social Security Number, Room Number, Seat Number, and Location in the appropriate spaces at the top of this page. You MUST follow the instructions below. ANYONE DISOBEYING ANY OF THE INSTRUCTIONS FOUND IN THE TEST INSTRUCTION BOOKLET MAY BE DISQUALIFIED AND RECEIVE A ZERO ON THE ENTIRE TEST. This booklet contains a photo for viewing. Study the photo and try to remember as many details as you can. DO NOT WRITE OR MAKE ANY NOTES WHILE STUDING THE PHOTO FIRST SIGNAL: OPEN MEMORY BOOKLET. You will be given 10 minutes to try to remember as many details about the photo as you can. You may not write or make any notes during this time. YOU MAY NOT WRITE OR MAKE ANY NOTES DURING THIS TIME!!! STOP!!! DO NOT TURN TO ANY OTHER PAGE DURING THIS TIME SECOND SIGNAL: TURN TO NEXT PAGE. There will be an answer grid. Fill out all information and carefully remove the answer sheet. Record all answers on the sheet. After your ten minutes are up, you may not turn back to review the photo until you have completed the exam. This part consists of 53 questions (1-53). Check to make sure that the test booklet goes up to and includes question number 53 and is not defective. You will have 1 hour and 30 minutes from this signal to complete all the questions DO NOT OPEN THIS BOOKLET UNTIL THE SIGNAL IS GIVEN! NEW YORK CITY POLICE DEPT., RECRUITMENT SECTION.© No portion of this material may be reproduced without the written permission of the Commanding Officer, NYPD RECRUITMENT SECTION. (THIS PAGE LEFT BLANK INTENTIONALLY) NYPD – TEST PREPARATION KIT YOU MAY NOT LOOK BACK AT THE PHOTOGRAPH Answer question 1 through 10 on the basis of the photo MEMORIZATION – This ability involves remembering information, such as words, numbers pictures and procedures. Pieces of information can be remembered by themselves or with other pieces of information. Candidates are given a picture to study for a given amount of time, and when then are asked questions concerning the content. The picture might be a photograph or a drawing. 1. What kind of a sale are they having at Down Town Uniforms? (A) Buy one get one free (B) 30% off (C) 2 for 1 sale (D) 25% off all pants 2. What is the full name of the store between Down Town Uniforms and Fulton Grill? (A) Universal Electronics (B) Electronics & Shoes (C) Electronics (D) Universal Shoes & Electronics 3. The woman with the Power Gym shirt was carrying an item. Which of the following is correct? (A) Gym bag in her right hand (B) Purse in her left hand (C) Gym bag in her left hand (D) Purse in her right hand -1- NYPD – TEST PREPARATION KIT 4. What is the phone number of Down Town Uniforms? (A) (718) 624-6601 (B) (718) 624-6609 (C) (718) 624-6600 (D) (718) 624-6605 5. What is the price of the chef salad at Fulton Grill? (A) $4.99 (B) $3.59 (C) $3.99 (D) $3.39 6. Which store is located at 40-20 Flatbush Ave.? (A) Down Town Uniforms (B) Hair Etc. (C) Fulton Grill (D) Universal Shoes & Electronics 7. What is the address of Fulton Grill? (A) 52-28 Flatbush Ave. (B) 44-28 Flatbush Ave. (C) 52-20 Flatbush Ave. (D) 44-20 Flatbush Ave. 8. How many sneakers are displayed in the large banner? (A) 5 (B) 4 (C) 6 (D) 8 -2- NYPD – TEST PREPARATION KIT 9. There is a woman wearing a dress in front of a store. Which store is she walking in front of? (A) Fulton Grill (B) Universal Shoes & Electronics (C) Down Town Uniforms (D) Hair Etc. 10. How many light poles are in the photograph? (A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3 YOU HAVE COMPLETED THE MEMORY PORTION OF THIS EXAMINATION. COMPLETE QUESTIONS 11-53. BE SURE TO READ EACH QUESTION CAREFULLY. -3- NYPD – TEST PREPARATION KIT Spatial Orientation – This ability involves determining where you are in relation to the location of some object or to tell where the object is in relation to you. Another Spatial Orientation format provides the candidates with a map (e.g., of a patrol sector). This map may include one-way streets or streets that are obstructed or unusable for some reason. The candidates are asked to identify the most efficient route to drive from one location to another, given the constraints of the situation. In questioning a crime victim, you are told the suspect pulled out a gun and told “me to hand over my wallet”. Then he ran out the door of my office and down the stairs. I ran over to the window and observed the suspect with his back to me heading northbound. He then made a right turn and ran two more blocks and then made a left turn. 11. According to this information, you would be most correct to radio that the perpetrator was last seen traveling: A) North B) South C) East D) West -4- NYPD – TEST PREPARATION KIT Written Comprehension – This ability involves understanding written sentences and paragraphs. Some examples of questions testing this ability are: Answer questions 12 through 14 solely on the basis of the following information: Police Officer Dennis Hui and John Kitsakos were patrolling in their police car in the 65th Precinct at 10:15 A.M. on October 3, 2004. They came upon the scene of a traffic accident at Avenue C and 30th Street, which had occurred five minutes earlier. Officer Kitsakos called the Police Radio Dispatcher at 10:20 A.M. and reported that he and his partner in police car #65B were handling a traffic accident involving a van and an auto at that location. Officer Kitsakos further reported to the dispatcher that there were no personal injuries to the van driver, or to the driver of the auto, or her two children. However, the two vehicles were damaged. The officers checked each driver’s license, vehicle registration certificate and vehicle insurance identification card. The van driver was John Hudson, age 36, residing at 1102 South Elliot Blvd., Cranford, N.J. He was driving a white 2001 GMC van, N.Y. license plate 9723GH, owned by his employer, Zenith Trucking Corp. of 257 West 63rd St., New York, N.Y. Mr. Hudson’s N.J. driver’s license identification number is H1385 69774 58612 and the expiration date is December 31, 2004. The driver of the auto was Mrs. Anne Cloris, age 38, residing at 49 Christopher Avenue, Queens, New York. She had two children with her, Charles Cloris Jr., age 10, and Anita Cloris, age 8. Mrs. Cloris’ auto was a red 2003 Chevrolet 4-door station wagon, NY license plate #319GAZ. Mrs. Cloris’ NY driver’s license identification number is 121 921 661 and the expiration date is May 31, 2005. The officers examined both vehicles for damage from the accident and found that the van had a dented rear panel on its left side and that the auto had a dented right front fender. The officers completed a Vehicle Accident Report at 10:45 A.M. The report number was 06598004359. -5- NYPD – TEST PREPARATION KIT 12. Which one of the following is the correct license plate number and description of Mrs. Cloris’ vehicle? A. NY plate #319GAZ, white 2001 Chevrolet van B. NY plate #319GZA, red 2003 GMC station wagon C. NY plate #319GAZ, red 2003 Chevrolet station wagon D. NY plate #319GAZ, white 2003 Chevrolet van 13. At what time did the traffic accident occur? A. Before 10:00 A.M. C. 10:15 A.M. B. 10:10 A.M. D. 10:20 A.M. 14. How many personal injuries resulted from the traffic accident? A. 0 B. 1 C. 2 D. 3 -6- NYPD – TEST PREPARATION KIT WRITTEN EXPRESSION – This ability involves using English words or sentences in writing so that others will understand. Some samples of questions using this ability are: 15. While on patrol, Officer Rivas responds to a traffic accident. The following details were obtained at the scene: Place of Accident: Intersection of 13th Avenue and 83rd Street Time of Accident: 6:30 P.M. Vehicle Involved: 2003 Buick Driver: Elizabeth Pollock Damage: Vehicle struck a guardrail causing a dented front fender. Officer Rivas is completing a report of the incident. Which one of the following expresses the above information most clearly, accurately and completely? A) At 6:30 P.M. Elizabeth Pollock was at the intersection of 13th Ave. and 83rd Street. A 2003 Buick was involved in an accident when it struck a guardrail causing a dented front fender. B) A car was involved in an accident at the intersection of 13th Ave. and 83rd St. at 6:30 P.M. It struck a guardrail causing a dented front fender. Elizabeth Pollock has a 2003 Buick. C) A 2003 Buick driven by Elizabeth Pollock struck a guardrail at the intersection of 13th Ave. and 83rd St. at 6:30 P.M., causing a dented front fender. D) A 2003 Buick struck Elizabeth Pollock causing a dented front fender at the intersection of 13th Ave. and 83rd St. at 6:30 P.M. -7- NYPD – TEST PREPARATION KIT A recruit officer is preparing a report on the specialized Bureaus within the NYPD as a homework assignment. She reviews the rough draft of her report, which contains the following two sentences: 1. The Operations Unit the Department’s information gathering, storing, and disseminating unit for a wide variety of incidents including spontaneous and ongoing situations. 2. To carry out its mission, it is necessary that the Operations Unit receive status reports concerning ongoing incidents from all Department commands. 16. Which of the following best describes the above sentences? A) Only sentence #1 is grammatically correct. B) Only sentence #2 is grammatically correct. C) Neither sentence #1 nor sentence #2 is grammatically correct. D) Both sentence #1 and sentence #2 are grammatically correct. -8- NYPD – TEST PREPARATION KIT Information Ordering – This ability involves following correctly a rule or set of rules or actions in a certain order. The rule or set of rules used must be given. The things or actions to be put in order can include numbers, letters, words, pictures, procedures, sentences, and mathematical or logical operations. Some samples of questions using this ability are: Recruit officers in the Academy are told that if they are in a situation in which persons are being held hostage or barricaded persons will not voluntarily surrender, they should do the following in the order given: 1. Notify the Communications Division of the situation, so they can notify the Patrol supervisor, Emergency Service Unit, and Operations Unit. 2. Verify that the patrol supervisor and Emergency Service Unit are responding. 3. Attempt to confine and isolate the subjects involved, pending arrival of the patrol supervisor and Emergency Service Unit. 4. Maintain firearms control and establish police lines. 5. Maintain continuous surveillance of the location, if possible. Detain witnesses for later debriefing. 17. In a role-play exercise in class, the recruit officers are given a situation in which officers respond to a barricaded person situation. They have notified the Communications Division, and have verified that the patrol supervisor and the Emergency Service Unit are responding. The next step they should take is to: A) Direct the Operations Unit to respond. B) Attempt to confine and isolate the subjects involved. C) Maintain firearms control and establish police lines. D) Detain witnesses for later debriefing. -9- NYPD – TEST PREPARATION KIT The instructor tells the Police Science class that when officers stop a vehicle and discover that the operator is driving with a revoked or suspended license, the following steps should be taken in the order given: 1. Confiscate the driver’s license. 2. Prepare a Seized Driver’s License Receipt/Report. 3. Give the driver the receipt for the license. 4. Make sure the vehicle is parked legally until the registered owner of the vehicle can arrange to have the vehicle removed by a licensed operator. 5. If the driver has two or more unrelated suspensions or his license has been revoked for any reason, arrest and transport the driver to the precinct. 18. The instructor gives the class the following example: Officers who observed a motorist driving erratically stopped him and asked to see his license and registration. The license has been revoked, although the car’s registration appeared valid. What should the officers do next? A) Confiscate the driver’s license. B) Prepare a Seized Driver’s License Receipt/Report. C) Arrest the driver and transport him to the precinct. D) Direct the driver to park the vehicle in a legal space. -10- NYPD – TEST PREPARATION KIT Inductive Reasoning – This ability involves combining separate pieces of information, or specific answers to problems, to form general rules or conclusions. It involves the ability to think of possible reasons for why things go together. Some samples of questions using this ability follow: During a simulation exercise, recruits at the Academy learn that as officers, they may have cause to investigate suspected drug laboratories. In this instance, an immediate notification must be made to the desk officer of the precinct of occurrence, so that the Police Laboratory can send a chemist to the scene. Certain substances in a laboratory are highly volatile; therefore, ALL members of the service will follow these safety guidelines: 1. Ventilate the laboratory by opening doors and windows. 2. DO NOT turn on lights or use flashlights until the area is well ventilated. If necessary to enter prior to the room being ventilated, a flashlight should be turned on BEFORE entering the area. 3. DO NOT smoke at the scene. 4. Use your nose. If vapors are very strong or there is any odor of bitter almonds, remain outside and await arrival of the laboratory chemist. 5. DO NOT use department radios while inside the laboratory. 6. DO NOT disturb flasks or containers that are being heated or cooled. Direct the attention of the chemist to such items. 7. DO NOT allow acid and cyanide to be mixed or come together. The fumes from this mixture can cause death. 19. Based on this information, it would be most correct for the recruits to conclude that the primary concern behind these guidelines is: A) Proper control of evidence at a possible crime scene until a search warrant can be obtained. B) Safety of the officers concerning possible explosions or exposure to fumes. C) Keeping officers from accidental or intentional exposure to controlled substances (e.g. narcotics). D) Preservation of confidentiality concerning the nature of the situation. -11- NYPD – TEST PREPARATION KIT Answer question 20 based solely on the following information: In a Law class in the Academy, recruit officers learn about the different types and classes of offenses covered in the Penal Law. The class is given the following information: TYPE OF OFFENSE CLASS OF OFFENSE DESCRIPTION OF OFFENSE Petit Larceny “A” Misdemeanor Stealing property worth up to $1,000 Grand Larceny – 4th Degree “E” Felony Stealing property worth more than $1,000 Grand Larceny – 3rd Degree “D” Felony Stealing property worth more than $3,000 Grand Larceny – 2nd Degree “C” Felony Stealing property worth any amount of money while making a person fear injury or damage to property Assault – 3rd Degree “A” Misdemeanor Injuring a person Assault – 2nd Degree “D” Felony 1. Seriously injuring a person; or 2. Injuring an officer of the law Assault – 1st Degree “B” Felony Seriously injuring a person using a deadly or dangerous weapon Aggravated Assault Upon “B” Felony Using a firearm to seriously injure an Officer of the Law officer of the law Menacing – 3rd Degree “B” Misdemeanor Making a person fear immediate serious Injury Disorderly Conduct Violation Making unreasonable noise Robbery – 3rd Degree D” Felony Stealing property by force Robbery – 2nd Degree C” Felony 1. Stealing property by force with the help of another person; or 2. Stealing property by force and injuring a person Robbery – 1st Degree “B” Felony Stealing property by force and serious injuring the owner of the property -12- NYPD – TEST PREPARATION KIT 20. After reviewing the above table, it would be most correct for a recruit officer to conclude that: A) The higher the alphabetic designation of an offense (e.g. “D” instead of “A”), the more serious it is. B) The higher the degree of an offense (e.g. 3 instead of 1), the more serious it is. C) Injuring a person causes a crime to automatically become a felony. D) Offenses include violations, misdemeanors and felonies. 21. Recruit officers are participating in a simulation exercise in which they have responded to the scene of a mugging. The victim is unconscious, but several witnesses give varying accounts of the incident. Which one of the following is most likely to be correct? A) “A male Asian, about 6′ 2″, 200 lbs, wearing a black jogging suit, approached the victim and began a conversation. He pointed to the telephone, handed her one-dollar, and she reached into her pocketbook and took out her change purse. He then struck her in the face, and took both the change purse and her pocketbook, and fled down the stairs to the subway platform and boarded a southbound A train.” B) “A male Asian, about 6′ 2″, 200 lbs., wearing a blue jogging suit, approached the victim and began a conversation. He pointed to the telephone, handed her one-dollar and she reached into her pocketbook and took out her change purse. He then struck her in the face, and took both the change purse and her pocketbook, and fled down the stairs to the subway platform and boarded a northbound A train.” C) “A male Asian, about 6′ 5″, 200 lbs., wearing a blue jogging suit, approached the victim and began a conversation. He pointed to the telephone, handed her one-dollar, and she reached into her pocketbook and took out her change purse. He then struck her in the stomach, and took both the change purse and her pocketbook, and fled down the stairs to the subway platform and boarded a northbound A train.” D) “A male Asian, about 6′ 2″, 200 lbs., wearing a blue jogging suit, approached the victim and began a conversation. He pointed to the telephone, handed her one-dollar, and she reached into her pocketbook and took out her change purse. He then struck her in the face, and took both the change purse and her necklace, and fled down the stairs to the subway platform and boarded a northbound #3 train.” -13- NYPD – TEST PREPARATION 22. Four witnesses give different accounts of the license plate of a vehicle involved in a hitand-run accident. Which one of the following is most likely to be correct? A) 237AJX B) 231AJX C) 281AJX D) 231AIX 23. Officer Miller issued the following summonses during a four-week period. Week Number Moving Summonses Parking Summonses 1 12 24 2 11 36 3 8 40 4 13 28 Officer Miller is required to list the total number of summonses in her Activity-Log at the end of the four-week period. Which one of the following formulas will provide an accurate amount of summonses issued? A) 1(12+24) + 2(11+36) + 3(8+40) + 4(13+28) B) 12 + 11 + 8 + 13 + 24 + 36 + 40 + 28 C) 12 + 11 + 8 + 13 D) 24 + 36 + 40 + 28 VISUALIZATION – This ability involves imagining how something would look when it is moved around or when its parts are moved or rearranged. It requires forming mental images of how patters or objects would look after certain changes, such as unfolding or rotation. One has to predict how an object, set of object, or patterns will appear after the changes have been carried out. Another Visualization format presents the candidates with a diagram or floor plan, which may be a mirror image or some other variant of an area officers must enter. -14- NYPD – TEST PREPARATION KIT 24. Police Officer Jackson is on routine patrol and walks by the buildings shown below: Police Officer Jackson walks around the corner to check the rear of the buildings. Which one of the following would look most like the view Officer Jackson would have from the rear of the building? A. B. C. D. -15- NYPD – TEST PREPARATION KIT Answer questions 25 through 28 solely on the basis of the following passage. Police Officers Paradiso and Ponder are dispatched to 83-67 Richardson Boulevard, Apt. 23F, at 8:53 P.M., on November 18, 2004, in response to a burglary reported by a Mr. Kegler. They arrive at the apartment at 8:58 P.M., ring the doorbell and are greeted by Mr. and Mrs. Kegler. Mr. Kegler tells the officers that he left for his foreman’s job at the telephone company at 7:00 A.M. and that his wife left for her secretary’s job 10 minutes later. After work, Mr. Kegler picked up his wife and they returned to their apartment at 8:40 P.M., having eaten dinner out. When Mrs. Kegler entered the bedroom, she noticed her jewelry box on the floor. She told her husband, who then called the police. While the Keglers waited for the police to arrive, they discovered that all of Mrs. Kegler’s jewelry and Mr. Kegler’s coin collection, as well as approximately $175.00 in cash, were missing. While Officer Ponder begins to fill out a crime report, Officer Paradiso goes to other apartments on the same floor to interview neighbors who might have additional information about the burglary. Mrs. Johnston, age 35, a housewife, who lives in Apt. 23C located directly opposite the elevator, tells Officer Paradiso that she heard voices in the hallway outside her apartment door at 4:30 P.M. She thought that the voices were those of a neighbor’s children who sometimes play in the hallway. She opened her door to chase them away but, instead, saw two strange males standing by the elevator. They wore green work clothes. She noticed that the taller man was white, about 28 years old, 5’11”, 165 lbs., with brown hair and was carrying a square leather case. The other man was Hispanic, about 21 years old, 5’7″, 150 lbs., with black hair and a scar on the left side of his face. Officer Paradiso then contacts other residents at apartment 23D, 23E, and 23G. All of them tell the officer that they did not see or hear anything unusual. Officer Paradiso then returns to the Keglers’ apartment to tell his partner what he learned. In the meantime, Mr. Kegler had told Officer Ponder that his coin collection was in a square brown leather carrying case. Officer Ponder was also told that Mr. Kegler is 42 years old. His telephone number at work is 827- 6138 and his work address is 273 Eastern Avenue. Mrs. Kegler’s telephone number at work is 746- 3279 and her work address is 131 South Moore Street. The Kegler’s home telephone number is 653-3946. Mrs. Johnston’s telephone number at home is 653-2714. Officers Ponder and Paradiso finish their investigation and complete the crime report. 25. Which one of the following apartments is directly opposite the elevator? A. 23B B. 23C C. 23F D. 23G -16- NYPD – TEST PREPARATION KIT 26. Which one of the following was not stolen during the burglary of the Kegler’s apartment? A. $175.00 C. Mr. Kegler’s coin collection B. Mrs. Kegler’s jewelry D. Credit cards 27. What is the approximate age of the taller of the two strangers seen standing near the elevator? A. 21 B. 28 C. 42 D. 57 28. Which one of the following identifying marks is part of the description of the shorter male stranger seen standing near the elevator? A. Scar B. Tattoo C. Birthmark D. Mole 29. While on patrol, Officer Breleur responds to a traffic accident. The following details were obtained at the scene: Place of Accident: Intersection of 3rd Ave. and 43rd St. Time of Accident: 4:30 P.M. Vehicle Involved: 2003 Volvo Driver: Joe Bedford Damage: Vehicle struck a lamppost causing a dented front bumper. Officer Breleur is completing a report of the incident. Which one of the following expresses the above information most clearly, accurately and completely? A. A 2003 Volvo driven by Joe Bedford struck a lamppost at the intersection of 3rd Ave. and 43rd St. at 4:30 P.M., causing a dented front bumper. B. A car was involved in an accident at the intersection of 3rd Ave. and 43rd St. at 4:30 P.M. It struck a lamppost causing a dented front bumper. Joe Bedford has a 2003 Volvo. C. At 4:30 P.M. Joe Bedford was at the intersection of 3rd Ave. and 43rd St. A 2003 Volvo was involved in an accident when it struck a lamppost causing a dented front bumper. D. A 2003 Volvo struck Joe Bedford causing a dented front bumper at the intersection of 3rd Ave. and 43rd St. at 4:30 P.M. -17- NYPD – TEST PREPARATION KIT 31. While on patrol, Officer Leung responds to a grand larceny. The following details were obtained at the scene: Place of Crime: In front of 1430 5th Avenue Time of Crime: Between 8:30 A.M. and noon Victim: Andrea Jason Crime: Purse Snatching Suspect: Unidentified Officer Leung is completing a report of the incident. Which one of the following expresses the above information most clearly, accurately and completely? A. Between 8:30 A.M. and noon, Andrea Jason was in front of 1430 5th Ave. A purse was snatched by an unidentified person. B. A purse was snatched in front of Andrea Jason at 1430 5th Ave. between 8:30 A.M. and noon by an unidentified person. C. An unidentified person in front of 1430 5th Ave. snatched a purse between 8:30 A.M. and noon. Andrea Jason has a purse. D. An unidentified person snatched Andrea Jason’s purse in front of 1430 5th Ave. between 8:30 A.M. and noon. 32. While on patrol, Officer Luca responds to a grand larceny. The following details were obtained at the scene: Place of Crime: In front of 118-92 Shore Avenue Time of Crime: Between midnight and 8:30 A.M. Victim: Richard Alvin Crime: Car Theft Vehicle Stolen: 2002 Ford Suspect: Unidentified Officer Luca is completing a report of the incident. Which one of the following expresses the above information most clearly, accurately and completely? A. A 2002 Ford was stolen in front of Richard Alvin at 118-92 Shore Avenue between midnight and 8:30 A.M. by an unidentified person. B. Between midnight and 8:30 A.M. Richard Alvin was in front of 118-92 Shore Avenue. A 2002 Ford was stolen by an unidentified person. C. An unidentified person in front of 118-92 Shore Avenue stole a car between midnight and 8:30 A.M. Richard Alvin has a 2002 Ford. D. An unidentified person stole Richard Alvin’s 2002 Ford in front of 118-92 Shore Avenue between midnight and 8:30 A.M. -19- NYPD – TEST PREPARATION KIT Answer question 33 solely on the basis of the following information: A police officer is prohibited from either accepting awards, gifts, loans or things of value to defray or reimburse any fine or penalty, or accepting a reward for the performance of police service except: 1. Awards from the City of New York Employees’ Suggestion Board 2. Official awards of Departmental recognition 3. Awards to a member of an officer’s family for a brave or meritorious act, from a metropolitan newspaper 33. Police Officer Strong captures a bank robber in the act of holding up a bank. To show appreciation, the bank manager gives the officer a check for $100.00. Officer Strong accepts the check. Officer Strong’s action in accepting the $100.00 is: A. Proper, because the money was given for performance of a brave act. B. Improper, because the capture of the bank robber was not a meritorious act deserving of a reward. C. Proper, because the money was given as a substitute for Departmental recognition. D. Improper, because a police officer is not allowed to accept a reward from a bank for performance of his duties. Answer questions 34 through 36 solely on the basis of the definitions given before each question. DEDUCTIVE REASONING – This ablility involves applying general rules to specific problems and coming up with logical answers. It involves deciding if an answer makes sense Rape – The crime of rape is committed when: 1. A male, being 21 yrs. of age or more, engages in sexual intercourse with a female under 17 yrs. of age; or 2. A male, being 18 yrs. of age or more, engages in sexual intercourse with a female under 14 yrs. of age; or 3. A male, being 16 yrs. of age or more, engages in sexual intercourse with a female under 11 yrs. of age. 34. According to the definition given, which one of the following is the best example of rape? A. Ricky, a 17 year old male, engages in sexual intercourse with a 12 year old female. B. Gil, a 15 year old male, engages in sexual intercourse with a 10 year old female. C. Tim, a 20 year old male, engages in sexual intercourse with a 15 year old female. D. Tony, a 17 year old male, engages in sexual intercourse with a 10 year old female. -20- NYPD – TEST PREPARATION KIT Missing Person – The New York City Police Department classifies a missing person as any person missing from a New York City residence who is: 1. Under 18 years of age, or 2. Likely to commit suicide, or 3. Mentally or physically handicapped, or 4. Absent under suspicious circumstances, or 5. A possible victim of drowning. 35. According to this definition, which one of the following should not be classified as a missing person? A. Glen Greber, an 18 year old male, is reported missing from his home in lower Manhattan. He had just returned home from vacation. B. Bobby Brody, a 22 year old man, is reported missing from his Queens home. He was last seen swimming at a Coney Island beach in very choppy waters. C. George Gilliam, a 17 year old male, is reported missing from his Brooklyn home by his parents. He had an argument with his mother and walked out of the house 4 days earlier. D. Sally Sanders, a 15 year old female who is mentally retarded, is reported missing after she wandered away from her Bronx home. Reckless Endangerment – The crime of reckless endangerment is committed when a person performs an act, realizing that he is unjustifiably creating a great risk that one may be seriously injured or killed, and disregards the risk. 36. According to the definition given, which one of the following is the best example of reckless endangerment? A. Al Green, an exterminator, sprays Bob Boyd’s house with a powerful chemical insecticide as Boyd requested. Nobody is supposed to be in the house since inhaling the chemical could cause death. Unknown to Green, one of Boyd’s children is sleeping upstairs during the spraying. B. Joe Brown, a trapeze artist, performs for a circus. As part of his act, he dangles from a rope 250 feet in the air without a safety net beneath him. There are no spectators seated nearby. C. Bill White, a construction worker, is removing bricks from a foot bridge 30 feet above a highway. Since he has nothing in which to cart the bricks away, he decides to drop them down onto the highway, where he sees many autos passing below. D. Jimmy Ocher, a teenager, receives a set of darts as a present. Because he has no dartboard, he throws his darts at the wall in his bedroom when no one else is home, realizing he could be causing serious damage to the property. -21- NYPD-Test Prepartation 37. Shown below is a photograph of a tire rim Which one of the following photographs best matches the tire rim shown in the above photograph? A. C. D. B. -22- NYPD – TEST PREPARATION KIT Answer questions 38 and 39 solely on the basis of the following information. While making an arrest, a police officer may find that the prisoner has a substance, which the officer suspects to be narcotics. After the arrest has been made, the following procedures concerning the suspected narcotics should be used, in the order given: 1. The arresting police officer should notify a ranking officer that the suspected narcotics will be taken to the Police Laboratory for analysis. 2. The police officer must record such notification in their Activity Log. 3. A ranking officer must sign Activity Log under police officer’s name. 4. At Police Laboratory, police officer will complete a Narcotics Analysis Request Form in duplicate. a. Original copy should be given to Police Laboratory personnel. b. Duplicate should be retained by arresting police officer and given to a ranking officer upon return to precinct. 38. Police Officer Shea, while making an arrest, found a substance that she suspected to be narcotics. Officer Shea has already notified a ranking officer that she intends to take the substance to the Police Laboratory for analysis. Which one of the following actions should Police Officer Shea take next? A. Complete Narcotics Analysis Request Form in duplicate. B. Record notification in her Activity Log. C. Ask a ranking officer to sign Activity Log. D. Have copy of Narcotics Analysis Request Form forwarded to a ranking officer. 39. Police Officer Browning suspects that a substance he found in the pocket of a man he has arrested may be cocaine. Browning has already completed all the appropriate actions through completion of Narcotics Analysis Request Form in duplicate at the Police Laboratory. Which one of the following actions should Police Officer Browning take next? A. Give duplicate copy of Narcotics Analysis Request Form to a ranking officer. B. Give original copy of Narcotics Analysis Request Form to Police Lab personnel. C. Notify a ranking officer. D. Record notification in Activity Log. -23- NYPD – TEST PREPARATION KIT Answer questions 40 through 43 solely on the basis of the following map. The flow of traffic is indicated by the arrows. Points 1 to 7 are also indicated on this map. You must follow the flow of traffic. 0. If you are located at Manchester Row and Desert Blvd. and travel east on Manchester Row A. 2 B. 3 C. 6 D. 5 1. If you are located at point 4 and travel north on Spring View Drive to London Street, then A. 1 B. 7 C. 5 D. 2 -24- 4 to Valley Drive then turn south onto Valley Drive to Clark Street, and then turn east on Clark Street you will be closest to point: 4 west on London Street to Desert Blvd., you will be closest to point: NYPD – TEST PREPARATION KIT 2. You are located at Astor Street and Spring View Drive. You receive a call of a crime in . Travel north on Spring View Drive to London Street, then west on London Street to B. Desert Blvd. to Beck C. outh on Spring View Drive to Beck Street, then west on Beck Street to D. n Spring View Drive to Eagle Street, then west on Eagle Street to 43. You are located on Clark Street and Desert Blvd. and must respond to a disturbance at A. Travel north on Desert Blvd. to Astor Street, then east on Astor Street to Spring B. Street to Spring C. Street to Valley g D. Street to Valley -25- 4 progress at the intersection of Beck Street and Desert Blvd. Which one of the following is the most direct route for you to take in your patrol car, making sure to obey all traffic regulations? A desert Blvd., then south on Desert Blvd. to Beck Street. Travel west on Astor Street to Desert Blvd. then south on Street. Travel s Desert Blvd. Travel south o Desert Blvd., north on Desert Blvd. to Beck Street. Clark Street and Spring View Drive. Which one of the following is the most direct route for you to take in your patrol car, making sure to obey all traffic regulations? View Drive then south on Spring View Drive to Clark Street. Travel north on Desert Blvd. to Beck Street, then east on Eagle View Drive, then north on Spring View Drive to Astor Street. Travel north on Desert Blvd. to Astor Street, then east on Astor Drive, then south on Valley Drive to Eagle St., then east on Eagle Street to Sprin View Drive, then north on Spring View Drive to Clark Street. Travel north on Desert Blvd. to Astor Street, then east on Astor Drive, then south on Valley Drive to Clark Street, then east on Clark Street to Spring View Drive. NYPD – TEST PREPARATION KIT nswer question 44 solely on the basis of the following information. 4. On April 27, 2004, several drug-related homicides were committed at different locations. ll fficer DeJesus has stopped four Hispanic males for questioning. Which one of the items . The suspect is missing two fingers. -breaker. imately 150 lbs. 5. While Officer Joseph is on patrol, an alarm is transmitted over the police radio regarding a A. The suspect has blond hair. p. sweater. -26- A 4 Based on the descriptions of eyewitnesses, it is believed that the same person committed a the homicides. Police officers are provided with the following description: The suspect is a Hispanic male, with long curly black hair, approximately 150 lbs., missing two fingers on his left hand, and is wearing a purple wind-breaker. O of information provided by the witnesses should Officer DeJesus consider the most helpful in identifying the suspect? A B. The suspect is wearing a purple wind C. The suspect has long hair. E. The suspect weighs approx 4 past robbery. The suspect is described as a male, white, blond hair, brown eyes, wearing a brown sweater. The suspect has a moustache and walks with a limp. Police Officer Joseph stops four white males for questioning. Which one of the pieces of information provided by the victims should Officer Joseph consider the most helpful in identifying the suspect? B. The suspect walks with a lim C. The suspect is wearing a brown D. The suspect has a moustache. TEST PREPARATION KIT nswer questions 46 and 47 solely on the basis of the following information. fficer Barongi is assigned to the Evans Housing Development on West 259th Street and April When Barongi is working an 8 AM to 4 PM tour, he must divide his time among the four 46. o reduce the number of rapes he should patrol A. 20 West 259th St. from 11 A.M. to 1 P.M. . 47. o reduce the number of assaults he should patrol . ROBLEM SENSITIVITY A O Avenue. Barongi familiarizes himself with the crime statistics of the four buildings in the development for September. All the robberies took place at 20 West 259th Street. All the assaults took place at 5 April Avenue. Mailboxes were broken into only at 7 April Avenue. All the rapes took place at 22 West 259th Street. All the assaults happened between 3 P.M. and 4 P.M. Robberies occurred between 11 A.M. and 1 P.M. The mailboxes were broken into shortly after the mail delivery between 1:30 P.M. and 2:30 P.M. Rapes occurred early in the morning when women left for work from 8 A.M. to 9 A.M. buildings to prevent these crimes. T B. 5 April Avenue from 1:30 A.M. to 2:30 P.M C. 12 West 259th St. from 8 A.M. to 9 A.M. D. 22 West 259th St. from 8 A.M. to 9 A.M. T A. From 3 P.M. to 4 P.M. at 5 April Avenue. B. From 8 A.M. to 9 AM at 7 April Avenue. C. From 11 A.M. to 1 P.M. at 5 April Avenue D. From 3 P.M. to 4 P.M. at 7 April Avenue. P – This ability involves being able to tell when something is likely to Answer questions 48 and 49 on the basis of the following: A police officer may have to place barricades or traffic cones on a roadway to warn 8. For which one of the following should an officer place a barricade on the roadway? A. A one-lane country road. turns. s. -27- go wrong. It includes being able to identify the whole problem as well as elements of the problem. motorists of hazardous spots on the road. 4 B. A road with several sharp C. A road with two filled-in pothole D. A road with a broken water main. NYPD – TEST PREPARATION KIT 9. For which of the following should an officer place a barricade on the roadway? A. A 4-lane road with no emergency phone. in the middle. eaves. 0. A police officer may have to evacuate people from a dangerous area. From which one of A. A crowded disco. station. ing. ic accident has occurred. 1. A police officer may be called upon to help settle disputes. Which one of the following . Two men talking about sports outside a bar. n unpaid bill. a debate. -28- 4 B. A narrow 2-lane road with an obstruction C. A road recently repaved. D. A road covered with dry l 5 the following areas should a police officer evacuate people? B. A crowded subway C. A building where gas is leak D. A parking lot where a minor traff 5 situations should the officer help settle? A B. A shopkeeper arguing with a customer over a C. Four teenagers discussing fashion with a shopkeeper. D. A man and a woman running for political office having NYPD – TEST PREPARATION KIT Number Facility – This ability involves adding, subtracting, multiplying and dividing correctly. 2. P.O. Ryan has been told by his sergeant to distribute 36 radios equally among the six A. 4 3. P.O. Ryan has arrested John Dunn, a shoplifter at A.S. Department Store. Mr. Dunn had the 3 Sweaters each valued at $275.00 25.00 Which one of the following is the total value of the stolen property? A. $1,040.00 -29- 5 different squads assigned to the precinct. Which one of the following choices correctly states the number of radios, which are to be assigned to each squad? B. 5 C. 36 D. 6 5 following stolen items in his possession: 2 Pants each valued at $73.00 1 Tie valued at $19.00 2 Shirts each valued at $ B. $1,000.00 C. $ 392.00 D. $ 932.00 NYPD – TEST PREPARATION KIT ANSWERS 1. C 2. D 3. B 4. B 5. C 6. A 7. A 8. C 9. A 10. B 11. A 12. C 13. B 14. A 15. C 16. B 17. B 18. A 19. B 20. D 21. B 22. B 23. B 24. C 25. B 26. D 27. B 28. A 29. A 30. C 31. D 32. D 33. D 34. D 35. A 36. C 37. C 38. B 39. B 40. B 41. B 42. A 43. D 44. A 45. B 46. D 47. A 48. D 49. B 50. C 51. B 52. D 53. A

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: